Regentencultuur nekt Noordenveld


 


In de gemeente Noordenveld heerst een ‘regentencultuur’. Daardoor vergeet de gemeente te luisteren naar haar inwoners.


 


“Veel van de huidige problemen die inwoners ervaren met de gemeente Noordenveld komen voort uit de cultuur van: “Wij weten wel wat goed voor u is”. Dat zei fractievoorzitter Tineke Nieboer zaterdag bij Politiek op Zaterdag van RTV Zulthe.


 


“Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden uit 2021 blijkt dat in Noordenveld sprake is van een ‘regentencultuur’. Dat betekent dat mensen worden buitengesloten op het moment dat inwoners anders denken dan het college. Afwijkende meningen worden afgeserveerd. Wij noemen dat uitsluitparticipatie.


 


In een regentencultuur zoekt men elkaar op. “Wij weten wat goed voor u is’”. Ook kunnen ze niet out of the box denken. Daardoor klampen ze zich vast aan regels en procedures, terwijl inwoners wel degelijk verstand van zaken kunnen hebben en een bijdrage kunnen leveren aan oplossingen.”


 


Nieboer noemt als voorbeeld de Rodense voetbalclubs ONR/Stichting G-voetbal Noordenveld. “Deze verenigingen hebben een klacht voor onbehoorlijk bestuur ingediend. Zij moeten van het college wijken voor de woonwijk Roden Zuid. De ideeën, cijfers en argumenten van de club zijn zondermeer terzijde gelegd. En zij zijn niet de enige.”


 


Nieboer noemt als voorbeeld een inwoner die vanwege zijn kritische blik een brief heeft gekregen van het college waarin hem te verstaan werd gegeven dat ‘het bestuurlijk contact werd beëindigd. “Die brief is ook gegaan naar verenigingen waar hij lid van is. Zonder argumenten, niet onderbouwd. Dat is uitsluiting.”


 


Volgens Nieboer zijn er voorbeelden te over. De Nationale Ombudsman schreef dit voorjaar over ‘onbehoorlijk handelen’ van de gemeente Noordenveld. Verschillende groepen die er mee te maken hebben gehad hebben zich verenigd om dit onbehoorlijk bestuur breder aan te tonen.” 


 


Ook LGN heeft vaak een afwijkende mening, zegt Nieboer. In de raad is een meerderheid lid van de coalitie, die deze ‘regentencultuur’ onderschrijft. “Dat betekent dat we sinds 2022 weliswaar ons raadswerk doen vanuit een wens tot samenwerking, maar dat we als LGN ook groepen van inwoners actief opzoeken om te praten en te horen wat hún argumenten zijn.”


 


LGN mikt bij de komende verkiezingen op zeven zetels, zegt Nieboer. “Wij willen verantwoordelijkheid om een bijdrage te kunnen leveren aan de komst van een debatcultuur. Dat je dus tot verbeteringen komt door met elkaar én met de inwoner in gesprek te gaan”.