-
Miljoen euro om personeelskwesties in Noordenveld aan te pakken.
12.Nov.2024
Een analyse van 1 miljoen euro moet oorzaken van een hoog ziekteverzuim onder ambtenaren in de gemeente Noordenveld gaan blootleggen en ervoor zorgen dat personeel langer aanblijft. De lokale politiek stemde vanavond in met dit voorstel, schrijft RTVDrenthe.
Ambtenaren die bij de gemeente Noordenveld werken waren gemiddeld 10 procent van de werktijd afwezig door ziekte. Dat is bijna het dubbele van het landelijk gemiddelde, dat volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op 5,5 procent ligt.

 

Personeel onder druk

Mede door dat hoge ziekteverzuim heeft de gemeente Noordenveld vorig jaar voor 1,5 miljoen euro aan vervanging moeten regelen. "Soms heb je de pech als organisatie dat mensen ziek worden en wij hebben relatief veel te maken met langdurig ziek personeel", reflecteert burgemeester Klaas Smid.
Maar ook de hoge werkdruk noemt hij als een reden voor verzuim. "Zowel het Rijk als onze samenleving verlangt steeds meer van gemeenten. Dat zet personeel onder druk. En als één iemand dan ziek uitvalt, moet een ander zijn taken op zich nemen. Dat versterkt elkaar."

 

Aantrekkelijk

Daarnaast blijkt het ook lastig voor Noordenveld om personeel vast te houden. Daar staat de gemeente overigens niet alleen in. Al jaren is het een trend dat goed personeel op het gebied van bijvoorbeeld ruimtelijke ordening naar grotere gemeenten trekt waar meer betaald kan worden of een baan aanneemt bij een commerciële partij.
Noordenveld gaat een deel van het geld dan ook investeren in 'aantrekkelijk werkgeverschap'. "Daarbij is het de vraag wat je als gemeente je werknemers te bieden hebt", zegt Smid. "Denk aan een reiskostenvergoeding, die wij eerder nog niet hadden. Maar het gaat niet alleen om geld."

 

Personeelsravijn

De werkdruk zou volgens Smid verlaagd kunnen worden door meer samen te werken met andere gemeenten. "Vroeger losten gemeenten hun problemen graag zelf op, maar op sommige gebieden kun je best samenwerken. Neem de ICT-afdeling."
De ICT'ers van de gemeente Emmen nemen bijvoorbeeld ook de informatie- en communicatietechnologie van de gemeente De Wolden voor hun rekening. Smid: "Naar zulke samenwerkingen moet je kijken, omdat we op een personeelsravijn afstevenen in 2030. Door demografische ontwikkelingen en krapte op de arbeidsmarkt, is dan de verwachting dat kleine gemeenten bijna geen personeel meer kunnen krijgen."

 

Zeer loyaal

Volgens de Noordenveldse burgervader wordt er door de ambtenaren op het Roner gemeentehuis hard gewerkt. "We hebben een zeer loyaal ambtenarenbestand, maar we moeten ook opletten wát we van ze kunnen vragen. Want het wordt steeds meer."
Uiteindelijk moet een tevreden ambtenarenclub leiden tot een betere dienstverlening voor inwoners. "Want daar doen we het uiteindelijk voor."
Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.