-
Noordenveld: Politiechef Maznu Holthuis: ‘Geef nooit geld of waardevolle spullen af’
2.Jan.2025

Nepagenten actief in Noordenveld
Politiechef Maznu Holthuis: ‘Geef nooit geld of waardevolle spullen af’

 

Het is een steeds vaker voorkomend fenomeen: oplichters die zich voordoen als politiemedewerker. De politie in Noord-Nederland ziet het afgelopen half jaar een sterke toename in het aantal meldingen over deze nepagenten. “Ook in onze gemeente krijgen we meldingen binnen”, zegt Maznu Holthuis. Hij is politiechef in de gemeente Noordenveld. Via dit interview vertelt hij hoe u een nepagent kunt herkennen en wat u moet doen als u met een nepagent te maken krijgt.
“Het lijkt erop dat deze oplichters zich uitgeven als politiemedewerker om het slachtoffer sneller te overtuigen en het vertrouwen te winnen”, gaat Holthuis verder. “Vaak bellen ze het slachtoffer van te voren op. Dat gebeurt veelal op een vast nummer, zodat de daders zelf moeilijker tot niet te traceren zijn.” Om deze reden zijn de slachtoffers vaak tussen de 50 en 98 jaar oud.

 

De beller gebruikt een fictieve naam.
Een vaak gebruikte naam tijdens deze oplichting is ‘Saskia Veldwijk’ of ‘Sander de Jong’. “Ze gebruiken zelfs namen van bestaande politieagenten.
Bijvoorbeeld een naam van een (wijk) agent die in het dorp goed bekend is.”
Smoes
Aan de telefoon wordt een smoes verteld. “Bijvoorbeeld dat het adres van een slachtoffer is aangetroffen bij een vermoedelijke inbreker.” Opvallend is dat de beller privézaken van het slachtoffer weet te benoemen, zoals de geboortedatum, de leeftijd of een omschrijving van de woning. Door vervolgens te benoemen dat dure spullen veilig gesteld moeten worden, creëert de oplichter urgentie. “De beller neemt ruim de tijd om het slachtoffer te overtuigen”, vertelt Holthuis.
“We hebben wel gehoord van mensen die uren met een nepagent aan de lijn hingen.”
Er wordt een zogenaamde collega langs het woonadres gestuurd om deze waardevolle spullen op te halen.
De ‘collega’ neemt de spullen in ontvangst, waarna de oplichter met de spullen vertrekt. Vaak noemt de nepagent een vooraf afgesproken code, zodat het slachtoffer ‘zeker weet’ dat hij bij de politie werkt. Een gewiekste manier van oplichting, noemt Holthuis het. “Een manier waar helaas steeds meer mensen intuinen.”
Er zijn meerdere gevallen bekend van een oplichter in een spijkerbroek en een politiepolo of dat een politiebadge getoond wordt. ,,Dat doen wij niet. De politie toont altijd een politiepas met een politielogo en dienstnummer. Deze pas is zo groot als een rijbewijs.”

Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.