Lossen leerlingen van De Elsakker het zwerfafvalprobleem op?

Op OBS De Elsakker in Westervelde gingen maandag themaweken over afval van start. Wethouder Alex Wekema opende de weken. Hij overtuigde de leerlingen ervan dat afval eigenlijk een heel leuk onderwerp is en gaf ze een bijzondere opdracht.



Eerst stelde Wekema de kinderen de vraag wat hetzelfde is aan een lege doos, een leeg blik en gemaaid gras. Al snel werd duidelijk dat ze alle drie eigenlijk geen afval zijn, maar nog eens gebruikt kunnen worden. De doos kan een nieuwe doos worden en het blik een nieuw blik. Van het gras kan compost worden gemaakt. En dat is precies zoals het in Noordenveld gaat: we doen ons best om zo veel mogelijk afval opnieuw te kunnen gebruiken.


Afval scheiden is de eerste stap
Hergebruik is duurzaam. Er hoeven dan geen nieuwe materialen te worden gebruikt. De eerste stap naar hergebruik is het goed scheiden van afval. Daarom zamelen we in Noordenveld glas, papier, oude kleding en pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons) apart in. Op het Grondstoffencentrum in Roden kunnen inwoners nog veel meer soorten afval gescheiden komen brengen.


Een kijkje in de vuilniswagen
De kinderen van De Elsakker maken de komende weken kennis met het hele proces van afvalverwerking. De grote vuilniswagen komt bij de school langs en op woensdag 19 maart staat de Afvalkraam (ons mobiele Grondstoffencentrum) voor de school. Inwoners van Westervelde en Zuidvelde zijn dan van 10.00 tot 14.00 uur van harte welkom om kleine hoeveelheden afval te brengen. Welk afval de medewerkers van de Afvalkraam innemen, staat op www.noordenveld.nl/afvalkraam


De kinderen gaan uiteraard zelf ook met grijpstok en vuilniszak op pad om zwerfafval te verzamelen. Want afval hoort niet in de natuur thuis.


Aan de slag met zwerfafval
Tijdens de themaweken gaan de leerlingen ook met een afvalprobleem aan de slag. Wethouder Wekema legde uit wat de bedoeling is: “In en rond Westervelde wandelen en fietsen veel mensen. Dat vinden we erg fijn, maar helaas is er daardoor ook zwerfafval. Op sommige plaatsen staan prullenbakken, maar dat is niet genoeg. Willen jullie iets creatiefs bedenken om te zorgen dat afval niet meer zomaar in de natuur of op straat terechtkomt?” Over een aantal weken weten we meer. Dan haalt Wekema de oplossingen en ideeën bij de kinderen op.