-
Opinie: Burgerberaad als antwoord op complexe vraagstukken in Noordenveld
22.Apr.2025

Opinie: Burgerberaad als antwoord op complexe vraagstukken in Noordenveld

 

De recente discussies over transparantie en bestuurscultuur in Noordenveld laten zien dat er behoefte is aan vernieuwing in de manier waarop inwoners worden betrokken bij het lokale bestuur. Het is goed dat er wordt gekeken naar meer openheid, bijvoorbeeld door het openbaar maken van vergaderingen en het vooraf publiceren van agenda’s. Dat zijn stappen in de goede richting.
Toch is openbaarheid is niet hetzelfde als participatie. Volgens de Gemeentewet zijn alleen officiële raadscommissies verplicht om hun vergaderingen openbaar te houden en agenda’s te publiceren. Informele overlegvormen, zoals de auditcommissies, fractiespecialisten overleggen of klankbordgroepen, vallen hier niet onder. Deze hoeven wettelijk gezien geen openbaarheid te betrachten. Dit onderscheid is bevestigd in een recente circulaire van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoewel Noordenveld op het gebied van openbaarheid nog stappen kan zetten, is transparantie alleen niet genoeg. Transparantie betekent dat inwoners kunnen meekijken, maar dat is niet hetzelfde als daadwerkelijk meedenken en meebeslissen over beleid dat hen raakt.

 

Bestuurscultuur vraagt om echte participatie
Veel van de vraagstukken waar de gemeenteraad mee te maken heeft, zijn complex. Ze kennen voor- en tegenstanders, en welke beslissing er ook wordt genomen: er zullen altijd mensen teleurgesteld zijn. Juist bij dit soort ingewikkelde onderwerpen kan een burgerberaad uitkomst bieden. Een burgerberaad bestaat uit gelote inwoners die samen met experts en bestuurders nadenken over moeilijke kwesties. Door samen te praten, ontstaat wederzijds begrip én betere ideeën. Besluiten krijgen meer steun omdat inwoners zelf hebben meegedacht.

 

Burgerberaad vergroot betrokkenheid
Ruim twee jaar geleden heb ik samen met anderen al gepleit voor een burgerberaad in Noordenveld – een teken dat deze vernieuwing al langer speelt.
Ook is er al eens een brainstormsessie met inwoners gehouden, waarin werd nagedacht over de mogelijkheden van een Burgerberaad. Ervaringen in andere gemeenten laten zien dat besluiten die via een burgerberaad tot stand komen, op meer steun kunnen rekenen. Inwoners voelen zich serieus genomen en zijn meer betrokken bij hun gemeente en gemeenschap. Dat is een belangrijke stap richting een bestuurscultuur waarin inwoners niet alleen toeschouwer zijn, maar daadwerkelijk meedoen.


Oproep aan de gemeenteraad
Als Noordenveld een moderne, toekomstgerichte gemeente wil zijn, dan is het tijd voor echte participatie. Laat inwoners niet aan de zijlijn staan, maar geef ze een plek aan tafel. Richt een burgerberaad op en maak van betrokkenheid het nieuwe normaal. Ja, dat vraagt inzet. En ja, het kost geld. Maar het levert iets onbetaalbaars op: vertrouwen, draagvlak en besluiten die gedragen worden door de samenleving zelf.

 

Tot slot
Noordenveld heeft de kans om niet alleen aan de letter van de wet te voldoen, maar ook ambitie te tonen. Investeer in echte participatie en zet het burgerberaad in als krachtig instrument voor democratische vernieuwing. Het is tijd dat de raad deze handschoen oppakt.
Durf te kiezen. Zet het burgerberaad in en laat zien dat Noordenveld leiderschap toont in democratische vernieuwing.

 

Anita van der Noord

Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.