Het is inmiddels al een week zomervakantie. De scholen zijn dicht, de slippers liggen klaar en de eerste tuinfeesten zijn alweer gevierd. En wat hoort daar nu beter bij dan een goed glas rosé? Niet zomaar een rosé, maar volgens de Decanter World Wine Awards 2025 zelfs de beste rosé ter wereld. En het mooiste? Die ligt gewoon bij ons in Roden.
Waarom is de Provence dé rosé-regio van de wereld?
De Provence is de onbetwiste bakermat van rosé. Wist je dat ruim 88% van de wijnproductie hier rosé is? Dat zie je nergens anders. De kracht zit in de combinatie van oude druivenrassen, veel zonlicht, koele nachten en kalkrijke bodems. Dit levert levendige, minerale rosé wijnen op die lichtvoetig zijn, smaakvol én die passen bij de zomer.
En dan is er nog de mistral, de beroemde wind die over de heuvels van Zuid-Frankrijk raast. Deze wind houdt de druiven gezond en geeft de wijn zijn kenmerkende frisheid.
Château Cavalier Marafiance 2024 – een rosé met klasse
De winnaar luistert naar de naam Château Cavalier Marafiance 2024, afkomstig uit het zonovergoten zuiden van Frankrijk. Deze rosé komt van een domein dat zich al decennia toelegt op de kunst van het rosé maken. In de Provence zit dat bijna in het DNA. De naam “Marafiance” verwijst speels naar het Franse woord voor verloving (fiançailles), een subtiele knipoog naar de liefde voor wijn, het land én elkaar.
Een paard op het etiket? Zeker niet toevallig
Wie goed kijkt, ziet op het etiket van Château Cavalier een sierlijk paard afgebeeld. Dat is geen toeval: “Cavalier” betekent ruiter. Het symboliseert elegantie, kracht en traditie, precies wat deze rosé ook uitstraalt. Het paard staat voor verbondenheid met het land en de vrijheid van het platteland, waar de wijngaarden zich uitstrekken tussen lavendelvelden en cipressen.
Wijnweetje
Rosé is géén mix van rood en wit. Veel mensen denken dat rosé ontstaat door rode en witte wijn te mengen — maar dat mag in Europa (bijna) nergens. Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, die maar kort op hun schillen mogen weken. Zo krijgt de wijn z’n mooie zalmroze kleur én z’n frisse, lichte stijl. In de Provence zijn ze daar meesters in.
Wat eet je erbij?
Camembert fondue & rosé
Op zoek naar iets warms en gezelligs voor bij die prachtige rosé? Probeer deze eenvoudige camembert fondue met honing, Provençaalse kruiden en vijgenchutney.
Laat de camembert smelten in z’n houten doosje in de oven of barbecue (180 °C, 15–30 min), besprenkel met honing en kruiden, en serveer met stokbrood en knapperige groenten.
De beste rosé ter wereld ligt voor je klaar bij Cruwijn.
Santé op een smaakvolle zomer!
advertenties