Als bedrijfseigenaar of manager ben je natuurlijk ook verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. Zo is het belangrijk dat medewerkers zich op dagelijkse basis veilig voelen als ze op het werk zijn, maar is het ook belangrijk dat er in geval van nood bepaalde dingen gebeuren. Zoals bijvoorbeeld het bellen van de hulpdiensten en het ontruimen van het bedrijfspand (indien nodig). In deze situaties spelen BHV’ers een belangrijke rol. Heb jij je BHV organisatie op orde? En hoe organiseer je een ontruimingsoefening?
Heb jij voldoende BHV’ers?
Volgens de wet moet er altijd minstens een BHV’er aanwezig zijn in het bedrijfspand. Dit is echter nogal karig als je het ons vraagt. Het beste kun je zorgen dat er meerdere BHV’ers aanwezig zijn, zodat er in geval van nood genoeg mensen zijn om de leiding te nemen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Je kunt mensen op BHV-cursus sturen, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om een BHV training op locatie te organiseren. Zo is het makkelijk voor jou als manager, maar ook voor de mensen die de training volgen, die hoeven dan niet speciaal ergens naartoe te gaan. Ideaal dus! Een onderdeel van de BHV training is het leiden van een ontruiming. Het leren van de theorie alleen is niet voldoende, het is ook wel handig als ze wat praktijkervaring opdoen. Daarom is het aan te raden om geregeld een ontruimingsoefening te doen. Hoe pak je dit aan?
Ontruimingsplan
Allereerst is het belangrijk om vast te stellen of het ontruimingsplan up to date is. Zorg ook dat de BHV’ers weten hoe dit ontruimingsplan in elkaar steekt. Anders heeft een oefening weinig zin natuurlijk. Daarnaast is het belangrijk om het doel vast te stellen van de oefening. Wil je kijken of de BHV’ers adequaat kunnen reageren? Of wil je erachter komen wat het personeel doet in geval van een noodsituatie?
Aankondigen of niet?
De tweede vraag luidt dan: kondig je de ontruimingsoefening aan of niet? Dit ligt een beetje aan het doel wat je gesteld hebt. Wil je kijken hoe het personeel reageert, dan kun je de oefening beter niet aankondigen. Heeft jouw personeel weinig ervaring en wil je echt ‘oefenen’, dan is het waarschijnlijk verstandig om de oefening wel aan te kondigen. Dit moet je voor jezelf beslissen.
Plan een datum
Plan ruim van tevoren een datum en zorg dat er voldoende mensen aanwezig zijn. Zo kun je pas echt zien hoe er gereageerd wordt. Ook raden we je aan om een moment te kiezen waarop er geen belangrijke meetings plaatsvinden. Zo voorkom je dat de bedrijfsvoering erg verstoord wordt.
De uitvoering én evaluatie
Het starten van de oefening gebeurt vaak door het af laten gaan van het brandalarm. Vanaf dit moment is het belangrijk om goed te observeren hoe de BHV’ers en het personeel zich gedragen. Maak aantekeningen en bespreek gelijk na de oefening met de BHV’ers wat er beter kan. Laat een verslag opmaken en zorg dat eventuele punten aan het ontruimingsplan worden toegevoegd. Het evalueren van de oefening is iets wat soms vergeten wordt, terwijl dit juist een van de belangrijkste onderdelen is van een ontruimingsoefening.
advertenties