Paul Gesink uit Nietap heeft zijn jaren 30 woning verduurzaamd

Paul Gesink uit Nietap heeft zijn jaren 30 woning helemaal verduurzaamd. In een video vertelt hij waarom en hoe hij dat heeft gedaan. Ook deelt hij tips.

Mijn naam is Paul Gesink. Ik woon hier met mijn vrouw en sinds kort ook met onze zoon erbij. We hebben het huis in 2019 aangekocht. Toen waren we nog met z’n tweeën. Met het doel om er een prachtig mooi huis van te maken voor de toekomst. Het was een jaren dertig huis die dat ook uitstraalde op alle mogelijke manieren. Na twee jaar hard werken en veel verbouwen, is het ons gelukt om er een heel fijn comfortabel huis van te maken.

De grootste twijfels die we hadden toen we begonnen met deze uitdaging, was dat het budget niet altijd toereikend was om alles uit te besteden. Dus hebben we de keuze gemaakt, uiteindelijk, van gaan we dit avontuur samen aan? Dat betekent avonden werken, weekenden werken, heel veel leren, fouten maken, dingen opnieuw doen. En zeker aan het begin wilden wij heel veel dingen combineren: warmtepomp, luchtverwarming, all-electric, die je eigenlijk nog niet veel in de markt zag. En als ik dat vergelijk met nu, dan zie we gewoon dat er ontzettend veel specialisten zijn die de kennis hebben. Producten die al jaren meegaan. Praktijkervaring. Alleen voor ons, 5 jaar geleden, waren dat wel echt twijfels.

Vanuit mijn werk in de installatietechniek, heb ik al wat meer ervaring met de stappen die je doorloopt om te verduurzamen. Daarbij is het voor mij altijd heel belangrijk om eerst te kijken naar wat wil je bereiken op de lange termijn. Waarbij de eerste stap dan begint met een warmteverliesberekening. Dus om te kijken als ik duurzaam wil verwarmen, hoeveel warmte verliest de woning. En vanuit die warmtetransmissieberekening ga ik dan kijken welke isolatie is nodig om te zorgen dat ik dit ook kan realiseren. En vanuit dat punt bouw je eigenlijk eerst een hele mooie schil voor je woning. Die er voor zorgt dat alleen al qua kierdichtheid en tocht in je huis, dat je denkt, dit is comfortabel.

Dan kun je de volgende stap nemen en dat is eigenlijk kijken: wat is je persoonlijke pakket van eisen. Dus, wil ik mijn woning koelen, wil ik van het gas af of wil ik een hybride installatie? Dus om bepaalde pakketten van eisen te realiseren, zal er wellicht een luchtkanaal aangelegd moeten worden of stroomkabels naar een bepaalde plek. Om uiteindelijk tot een goede schil te komen, hebben we er voor gekozen, bij ons in de woning, om eigenlijk alles wat in contact staat met buiten te isoleren. Dus in het bestaande gedeelte hebben we er voor gekozen om voorzetwanden te plaatsen, om een hogere isolatiewaarde te kunnen realiseren en eventuele vochtproblemen in de toekomst te vermijden. We hebben alle ramen vervangen voor trippel glas, nieuwe kozijnen, want dat paste niet in het oude kozijn. Daarnaast hebben we ook de vloer geïsoleerd. Dus we hebben een broodjesvloer gelegd met een hoge isolatiewaarde. En het dak is geïsoleerd. Uiteindelijk hebben we ook nieuwe deuren erin gezet, waar mogelijk, om de kierdichtheid te realiseren.

In onze woning hebben we er voor gekozen om te verwarmen via luchtverwarming. De voordelen van lucht zijn in mijn ogen, dat het ontzettend snel reageert. Dus als de woning opwarmt dan koelt ie heel snel en als de woning afkoelt dan blaast ie heel snel warme lucht bij. Daarnaast kunnen wij ook de lucht die wij in de woning hebben, constant filteren door filters die in de kanalen zitten. En dat zorgt er voor dat we minder stof in huis hebben. Dat we daar minder last van hebben ook. En wij blazen in alle ruimtes in de woning in. Dus dat betekent dat middels een warmteterugwinsysteem, wij ook in elke kamer verse lucht inblazen. We wonen hier nu 4 jaar, zelf, daarvoor hebben we natuurlijk verbouwd. Met de luchtverwarming, de luchtkwaliteit, het filteren van de lucht, het koelen in de zomer. Dus ja, wij ervaren dat duurzaamheid en comfortabel wonen heel goed samengaan.

Tips: Kijk vooruit! Neem initiatief. Denk zelf ook na over wat wil ik, wat is er en waar wil ik naar toe vooral. En laat je daarin ook gewoon begeleiden door goede sparringspartners. Dus durf vragen te stellen, verdiep jezelf online: wat zijn mogelijkheden. Laat je inspireren en ga vanuit daar verder. En dan kan het soms zijn dat je keuzes maakt die nu anders zijn, zo klein als een extra kabeltje aanleggen, als zo groot als een meterkast alvast voorbereiden op de toekomst. En op zo’n manier voorkom je dat je achteraf kosten moet maken die, als je het vooraf had geweten, niet had hoeven maken.

Twijfel je om te verduurzamen? Gewoon doen! Gewoon starten. Hou het eenvoudig, dicht bij jezelf. En dan woon je straks ook hartstikke comfortabel.

https://www.duurzaamnoordenveld.nu/over-ons/

Deel deze pagina

advertenties