Je hebt wat klussen in en rond het huis gepland. Prima toch? Maar veel mensen realiseren zich niet voldoende dat er regels van toepassing kunnen zijn die een vergunning voor de werkzaamheden noodzakelijk maken. Let op: de regels kunnen overal anders zijn, afhankelijk van de bepalingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het zegt dus niets als een familielid in Groningen iets vergunningsvrij geregeld heeft, terwijl je zelf in Roden woont. De kans bestaat dat het in de gemeente Noordenveld allemaal net weer even iets anders werkt.
Heb je plannen om de tuin flink aan te passen en moet daarvoor een bestaande boom geveld worden? In veel gevallen heb je daar geen vergunning voor nodig, maar er zijn situaties waarin je wel een vergunning moet aanvragen. De stamdikte is bijvoorbeeld van belang. Neem bij twijfel altijd eerst contact op met de gemeente. Is er sprake van een vergunningsplicht? Wacht dan altijd op het definitieve besluit van de gemeente en ga niet alvast de stobbenfrees huren voordat je zeker weet of je daadwerkelijk toestemming krijgt. Heb je een boom gekapt zonder toestemming, dan kan dit een bestuurlijke boete, eventueel in combinatie met een verplichting tot herplant van een vergelijkbare boom, opleveren.
Stel dat je voor het renoveren van de tuin professionals inhuurt, die een aantal dagen bezig zijn. Of je bent bezig met een klus binnenshuis, waarvoor de watertoevoer tijdelijk moet worden uitgeschakeld. In beide gevallen kun je een mobiel toilet huren om de broodnodige sanitaire stop voor iedereen mogelijk te maken. Maar mag je zo’n ding zomaar in de openbare ruimte plaatsen? Het korte antwoord is: meestal wel, maar check het altijd bij de gemeente. Meestal is het geen probleem om een mobiel toilet op het trottoir te zetten, mits het er niet langer dan een week staat en er voldoende ruimte overblijft voor iedereen om erlangs te kunnen. Denk daarbij ook aan rolstoelgebruikers, mensen met kinderwagens, enzovoort.
Het plaatsen van zonnepanelen op daken wordt aangemoedigd, maar dat wil niet zeggen dat het altijd zomaar mag. Op een schuin dak is het meestal geen probleem, maar heb je een plat dak, vraag dan eerst bij de gemeente of je daar zomaar zonnepanelen op mag leggen. De kans is groot dat je hiervoor een vergunningsplicht hebt.
advertenties