In het Mensingebos bij Roden gaat Staatsbosbeheer in de tweede week van juli zieke en dode fijnsparren kappen. De bomen zijn verzwakt door droogte en aangetast door de letterzetter, een klein kevertje dat gangen onder de schors vreet. Veel bomen zijn er inmiddels zo slecht aan toe dat ze spontaan kunnen omvallen of takken kunnen verliezen. Dat levert een risico op voor de vele bezoekers van het bosgebied. Om de veiligheid te waarborgen, grijpt Staatsbosbeheer daarom nu in, laat Staatsbosbeheer weten aan ditisRODEN.nl
Het gaat om een aantal bosvakken met vooral fijnsparren, ten zuiden van het ven in het Mensingebos. “We vinden het zelf ook jammer dat het bos er na de kap tijdelijk kaal uit zal zien,” zegt boswachter Corné Joziasse van Staatsbosbeheer. “Maar veiligheid gaat voor. De droogte van het afgelopen voorjaar heeft het proces nog eens extra versneld.
Gelukkig groeit er op sommige plekken al jong bos terug, en we planten verschillende nieuwe boomsoorten aan.”
De werkzaamheden kunnen enige overlast geven voor bezoekers. Paden worden tijdelijk afgesloten. Staatsbosbeheer plaatst informatieborden in het bos. De werkzaamheden duren ongeveer twee tot drie weken. Meer informatie, inclusief een kaart van het werkgebied, is te vinden op www.staatsbosbeheer.nl/boswerkzaamhedenmensingebos.
Omdat er gekapt moet worden tijdens het broedseizoen neemt Staatsbosbeheer maatregelen om de aanwezige natuurwaarden zoveel mogelijk te beschermen.
Voorafgaand aan de werkzaamheden voert een ecoloog een ecologische check uit.
Eventuele nesten of kwetsbare plekken worden gemarkeerd en ontzien. De kapwerkzaamheden worden hieromheen gepland. Over de werkzaamheden staat Staatsbosbeheer in nauw contact met de provincie Drenthe.
Staatsbosbeheer grijpt de noodzakelijke kap van de fijnsparren aan om het bos toekomstbestendiger te maken. In plaats van opnieuw één soort aan te planten, kiest Staatsbosbeheer voor variatie. Het nieuwe bos wordt een menging van loof- en naaldbomen, zoals eik, berk, linde, haagbeuk, grove den en douglas. Zo ontstaat een gevarieerder en sterker bos, beter bestand tegen droogte, ziektes en plagen. Het bos blijft bos: er komt geen andere natuur voor in de plaats.
Fijnsparren staan in heel Nederland onder druk. Ze werden halverwege de vorige eeuw veel aangeplant voor houtproductie, maar ze zijn niet inheems en verdragen slecht droogte. Door de drogere zomers zijn de bomen verzwakt en plagen zoals de letterzetter delen de genadeslag uit. Deze combinatie van monocultuur, droogte en insecten leidt tot grootschalige uitval van fijnspar. Over het Mensingebos Het Mensingebos maakt deel uit van het historische Landgoed Mensinge, dat zijn oorsprong vindt in de 19e eeuw. Toen werd op grote schaal heide ontgonnen en ingeplant met bos, onder meer voor houtproductie. In de decennia daarna groeide het gebied uit tot een gevarieerd bos- en cultuurlandschap. De laatste stukken heide werden pas vlak voor de Tweede Wereldoorlog bebost. Tegenwoordig is het Mensingebos in eigendom en beheer van Staatsbosbeheer. Het is een geliefde bestemming voor wandelaars, fietsers en andere recreanten.
advertenties